Räddningstjänstens bild upprör – ”Skulle de visa män som pysslar om varandra?”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan lade Räddningstjänsten Dala Mitt ut ett inlägg där de söker fler brandmän. På bilden syns en kvinna fläta håret på en annan kvinna – något som väckt kritik.

– Jag blev förvånad när jag såg detta, jag tycker att 2022 ska vi ha kommit längre än så här, säger Alina Alm i Borlänge som är en av de som kommenterat under inlägget.

Bara sex procent av heltidsbrandmännen i landet är kvinnor. Enligt MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, behöver räddningstjänsterna arbeta hårdare för att öka jämställdheten i kåren. Men Dala Mitts rekryteringsbild motverkar den ambitionen menar de som reagerat på inlägget.

Visa bild på vad yrket är

Alina tycker att räddningstjänsten kunde ha valt en bild som tydligt visar vad arbetet som brandman innebär. Hon menar att kvinnor ofta porträtteras på mer ytliga sätt än män och ger som exempel ett annat inlägg från Dala Mitt. Några dagar tidigare publicerade de ett inlägg där de också efterlyste fler brandmän, men då är det en man som tittar och pekar rakt in i kameran och säger ”we want you”.

Män gör aktiva saker

– Jag har tittat i deras flöde och det är väldigt mycket män som gör aktiva saker och det förmedlar en helt annan känsla, menar Alina.

Dala Mitt har avböjt att medverka i en intervju men svarar i inlägget att det bland annat velat visa sin sammanhållning.

– Det hade de kunnat göra genom att visa något som har med yrket att göra, som en brandövning till exempel, säger Alina.

Antal brandmän

Siffrorna är från 2020, vilket är den senaste statistiken.

I riket jobbade 5 051 personer som heltidsbrandmän, varav 6 procent kvinnor.

I Dalarna jobbade 174 heltidsbrandmän, varav 5 procent kvinnor.

Deltidsbrandmän: Riket 10 847, varav 7,7 procent kvinnor.

I Dalarna jobbade 661 deltidsbrandmän, varav 9,5 procent kvinnor.

Flest andel kvinnor jobbar i Norra Dalarna, där 15 procent av de som jobbar deltid är kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.