Musikkonservatoriet 50 år – firas med flera konserter

Uppdaterad
Publicerad

Musikern Kalle Moraeus och operasångerskan Maria Fontosh är bara några av de som gått på det 50-årsjubilerande Musikkonservatoriet i Falun. Jubileumsveckan pågår för fullt, sprängfylld med konserter, och avslutas på lördag med en stor gala och jubileumskonsert i Kristinehallen.

Hela programmet för jubileumsveckan hittar du här.

Gyrid Fossgreen är 17 år, spelar fiol och går andra gymnasieåret här på Musikkonservatoriet.

– Jag trivs verkligen här, säger Gyrid. Det är väldigt stressigt men det balanseras av bra lärare och elever, som man kan umgås med.

Samarbete med Dalasinfoniettan

Nu övar Gyrid på ett stycke av Rimskij Korzakov, som hon ska spela tillsammans med stor orkester på lördag. Orkestern är en sammanslagning av elever från konservatoriet och yrkesmusikerna i Dalasinfoniettan.

– Det är jättekul att vi samarbetar med Dalasinfoniettan, säger hon. Att få spela med en professionell orkester ger väldigt mycket. Allt ljud som man tar in i stunden, gör att det blir väldigt magiskt.

Jazz och folkmusik

Men det är inte bara klassisk musik på Konservatoriet. Vi träffar några elever från jazzlinjen.

– Jag tycker om friheten i jazzen och att musicera med folk, förklarar pianisten Fabian Erkelius, som utbildar sig på skolan.

Det finns även en folkmusiklinje på konservatoriet.

– Jag har alltid älskat folkmusik och när jag sökte hit kändes det självklart att välja den här linjen, berättar Rebecka Edlund. Det är hjärtat av Dalarna och väldigt bra lärare.

Skolan har hotats av nedläggning

Det var läsåret 1967-68 som verksamheten satte igång – då under namnet Landstingets högre musikskola. Många framstående musiker har gått här genom åren. Kalle Moraeus är en och operasångerskan Maria Fontosh en annan.

Det har inte enbart varit guld och gröna skogar, för utbildningen har varit nedläggningshotad flera gånger men just nu ser det mesta positivt ut. Musikprofilen Sven-David Sandström är en av landets ledande tonsättare. Han tycker att konservatoriet har haft stor betydelse för musiklivet i Sverige.

– Vi får hoppas att Landstinget inser att den här utbildningen är viktig; inte bara för Dalarna, utan för hela Sverige, påpekar Sven-David Sandström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.