TT Foto: TT

Flera bränder i Dalarna – eldningsförbud råder

Uppdaterad
Publicerad
Efter flera bränder i de torra skogsmarkerna runtom i Dalarna utlyser räddningstjänsten eldningsförbud på grund av den höga brandrisken.

Klockan 19:52 på fredagskvällen inkom ett larm om skogsbrand. Det var på Dalaregementets område i närheten av Jämmerdalen motorcrossbana en person hade sett en rökperlare. Den 50 x 50 meter stora branden var släckt innan 22-tiden. På lördag förmiddag kom nya uppgifter om att branden börjat glöda igen men det finns ingen risk för spridning enligt Stefan Fröbom, räddningstjänsten Dala Mitt. 

– Den kommer nog ryka ett tag till, säger han.

Under lördagen kom även ett larm om en skogsbrand i Grängesberg. Vid 12:30-tiden hade räddningstjänsten från Ludvika och Grängesberg omringat den 100 x 150 meter stora branden och förminskat spridningen.

– Vi vet inte hur bränderna har startat. Det finns ingen naturlig förklaring men det betyder inte heller att någon har anlagt den. Det räcker med att det ligger en glasskärva på marken och att solen ligger på, säger Stefan Fröbom.

Det har kommit ännu ett larm om en skogsbrand i Björbo. Det ska synas vit rök från en udde i Dammsjön. Räddningstjänsten från Mockfjärd och Björbo har skickats dit.

– Det ligger en stuga på udden men enligt brandmännen finns det ingen risk att den fattar eld. Vi tar vatten direkt från Dammsjön i släckningsarbetet, säger Fröbom. 

Räddningstjänsten har utlyst eldningsförbud i nio dalakommuner. Det är torrt i skog och mark där prognosen visar att det kommer bli ännu torrare.

– Vi gick ut med eldningsförbudet för att försöka varna allmänheten att vara försiktiga, säger Fröbom.

Eldningsförbud gäller från 30 maj i regionen Dala Mitt och södra Dalarna samt 28 maj i norra Dalarna. Besök din kommuns hemsida för att ta reda på vad som gäller för dig.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer