Foto: Scanpix/Grafik: SVT

Revisorn: Största svinnet vi har sett inom offentlig sektor

Uppdaterad
Publicerad

En och samma person har haft för stora befogenheter. Gamla felaktiga budgetar har används som underlag för att skapa nya. Och chefernas ekonomikunskaper är för dåliga.

– Rent beloppsmässigt är den här härvan den största jag har sett i Sverige, säger Erik Skoglund chef för bedrägerienheten på revisorfirman Ernst & Young till SVT Gävledala.

I dag lade revisionsfirman Ernst & Young fram sin rapport om ”de misstänkta oegentligheter inom förvaltningen Utbildning och Arbete Gävle” som pågått under flera års tid och som kan ha lett till att över 20 miljoner kronor har försnillats ur förvaltningens kassa

Brister i den interna kontrollen

En 52-årig kvinna som är anställd vid förvaltningen är försvunnen sedan i höstas och är häktad i sin frånvaro för grov trolöshet mot huvudman.

Revisorernas uppgift har varit att försöka reda ut hur förskingringen varit möjlig och att försöka motverka att det sker något liknande igen.

Den kritik som riktas mot Gävle kommun i rapporten är svidande och man konstaterar ”mycket väsentliga brister i den interna kontrollen.”

Ansvarsfördelningen inom förvaltningen har inte varit ändamålsenlig utan en och samma person har haft för stora befogenheter att hantera utbetalningar.

Det saknas kontrollsystem i form av attester.

Förskingringen budgeterades

När en ny budget inom enheten skulle läggas upp så utgick enheten från det föregående årets budget.

Problemet var att då det försvunnit pengar föregående år bakades felet in i den nya budgeten och förskingringen kunde fortsätta ännu mer svårupptäckt.

Förvaltningen har inte följt de instruktioner som skickats ut från Kommunledningskontoret utan man har skapat sina egna och slappare regler.

Kontroller av bland annat manuella fakturor har inte följt fastställda rutiner.

De olika enhetschefernas ekonomikunskaper är inte tillräckliga trots ansvar för budgetar på tiotals miljoner kronor.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.