Regeringen vill inte betala för myggbekämpning

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kommer inte att bidra med pengar till att bekämpa mygginvasionen i nedre Dalälven. Inte heller anser man att bekämpningsmedlet BTI är en långsiktig lösning.

”Myggbekämpningen bör finansieras på lokal och regional nivå, och bekämpningsmedlet BTI är inte en långsiktig hållbar lösning” så står det i höstbudgeten som presenterades under torsdagen, som stöds av Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet

Ett förslag som nu kritiseras av riksdagsledamoten och centerpartisten Anders W Jonsson.

GD

– Det är upprörande att man säger att det här får man lösa själva. Det kräver nationella insatser, det är inte rimligt att enskilda kommuner ska stå för konsekvenserna av klimatförändringar på det här viset, säger han.

– Eftersom det här är en fråga som är viktigt, så har vi sagt att vi under en övergångsperiod kan hjälpa till med finansieringen, svarar Göran Enander, statssekreterare på Miljödepartementet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GD

Mer i ämnet