Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket vill kommunen och Northvolt korta restiderna och så tror näringsministern att utsikterna ser ut för satsningarna. Foto: SVT

Northvolt och Borlänges krav till ministern: Förkorta restiderna till Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Utmaningar med kompetensförsörjning och transporter lyftes fram när näringsminister Karl-Petter Thorvaldsson (S) besökte Borlänge under onsdagen. Bland annat kräver kommunen snabbare persontrafik på Dalabanan.

– Jag har beskrivit glädjen vi känner för att Northvolt kommer till stan och de krav och utmaningar som följer på det, säger kommunalrådet Jan Bohman (S).

Under ministerbesöket handlade mycket om kravet från kommunen och Northvolt, som snart tar över pappersbrukets lokaler i Kvarnsveden, om satsningar på Dalabanan där man vill se kortare restider mellan Dalarna och resten av landet.

Brev med önskemål till regeringen

Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge, lämnade över ett brev till regeringen där han bland annat nämner att det krävs betydande åtgärder utmed hela banan och på Bergslagsbanan mellan Falun och Borlänge. Han menar att det är mycket viktigt för industrins nationella och internationella konkurrenskraft.

– Man får nypa sig i armen över hur snabbt läget har förändrats för Dalarna. Det har varit hög arbetslöshet och rätt stora problem, men nu plötsligt går besöksnäringen bättre än någonsin och de tunga stora industrierna kommer tillbaka. Det är ganska stora önskemål från Dalarna, men det är klart att det finns enorma behov för att få hit fler som är redo att ta de nya jobben, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).

I klippet: Så mycket vill kommunen och Northvolt korta restiderna och så tror näringsministern att utsikterna ser ut för satsningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.