Nattvandrar för lugn och ro i Tjärna Ängar

Uppdaterad
Publicerad

Efter de många bilbränderna och stenkastningen mot räddningstjänsten i Tjärna Ängar i Borlänge har Somaliska PRO börjat med nattvandringar i området. SVT Dalarna var med under det första passet.

I söndags anlades tre bränder vid Tjärna ängar. När räddningstjänsten skulle släcka bränderna kastades sten mot deras räddningsfordon och enligt källor ska sten ska också ha kastats mot privatpersoner i bilar.

Det har aldrig hänt förut på Tjärna ängar att sten kastas mot räddningstjänst och händelsen tas på allvar av kommun, räddningstjänst, polis och framförallt personer som bor i området. Bland annat Somaliska PRO, som vi berättat om tidigare när de var trygghetsvärdar på en av Dalatrafiks busslinjer

Flera föreningar nattvandrar

Föreningen ville tillsammans med Dalatrafik bidra till ordningen på den stökiga busslinjen, men polisanmäldes av länsstyrelsen som menade att insatsen krävde ett tillstånd för att bedriva vaktbolag. En anmälan som upprörde många. Föreningen vill dock fortsätta att göra insatser för samhället. De 20 pensionärerna börjar nu  nattvandra för att försöka göra en insats för Tjärna ängar. Men flera andra föreningar har under många år gjort nattvandringar i området.

TV: Polisen ”Låt oss hoppas att det är sista gången”

Vill lösa problemen

– Vi har hört att många ungdomar från olika stadsdelar stör hela området och bränner bilar och stör hemköpspersonalen och skolor och vi kommer att försöka lösa problemet, säger Abdi Haji Abdullah vice ordförande i somaliska PRO när SVT Nyheter Dalarna träffade honom och ordförande Abokar Gele utanför matvarubutiken för att vara med under deras första nattvandring.

Redan när vi träffades klockan åtta på tisdagskvällen hade en grupp unga killar samlats vid butiken. Flera av dem ville först inte att vi skulla filma dem. De sa att media bara var ute efter att svartmåla dem och blåsa upp bilbränderna, men efter en stund accepterade de att vi filmade, däremot ville ingen av dem ställa upp på en intervju framför kameran.

Läs även: Blev grovt misshandlad: ”De trodde jag hade ringt polisen”

Poliser på plats

Det dröjde inte länge innan flera poliser och väktare dök upp på platsen. Poliserna pratade med killarna och stämningen var ganska lugn. Några av killarna berättar för oss att de känner sig utpekade när polisen dyker upp på det sättet utan att någonting särskilt hänt.

Somaliska PRO höll sig på avstånd, men hade ett öga på killarna. En av killarna säger att han inte tror att nattvandrare kommer att göra någon skillnad. Att de som vill förstöra kommer att förstöra.

– Det är personer som inte bor här som kommer hit och förstör. Vi i Tjärna ängar vill bara att det ska vara lugnt. Jag älskar att bo här och har bott här hela mitt liv, det är synd att det ska finnas folk som förstör för andra och ger hela området dåligt rykte, säger en kille som vi möter längs vägen.  

TV: Stenkastning och bränder i Borlänge

Spring i butiken

När poliserna efter en stund gick iväg stängdes ingången till matvarubutiken åt ena hållet. Enligt personalen är det mycket spring i butiken och de är glada för både polisens och nattvandrarnas insatser. Vid 22 tiden tar nattvandrarna en paus och säger att de ska komma tillbaka senare på natten. De vill inte kommentera händelserna under sin första nattvandring mer än att det krävs att fler föreningar samlas och hjälps åt.

–Vi hade inga särskilda förväntningar. Det var första gången vi gick och nu ska vi fortsätta, säger Abdi Haji Abdullah.

– Tjärna ängar är tryggt och bra på dagarna, men ibland på nätterna är det en eller två pojkar som gör något dåligt, fortsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna på Tjärna Ängar

Mer i ämnet