Tjärna Ängar fortfarande ett riskområde – men invånarna känner sig tryggare

Uppdaterad

Tjärna Ängar i Borlänge klassas av polisen fortfarande som ett riskområde, men invånare som SVT Nyheter Dalarna har pratat med tycker att området har blivit mycket tryggare.

I en ny nationell rapport klassar svenska polisen 23 områden i landet som särskild utsatta och sex av dem, som riskområden. I den sista gruppen finns alltså Tjärna Ängar, som även tidigare har klassats som ett riskområde. Men invånare och personer som arbetar i området har en annan bild av området.

LÄS MER: Nattvandrar för lugn och ro i Tjärna Ängar

– Under ett år har vi tagit emot cirka 5000 besökare i vårt medborgarcenter och inte mer än två procent har haft att göra med polisen eller haft problematik med brottslighet.  Alla ärenden som vi har tagit emot handlar om hur människor kommer in i samhället och det utvecklade samhällsystem som finns i Sverige, säger Lepolodo Letelieri som är processledare för Borlänge kommuns medborgarcenter i Tjärna Ängar.

Fördomar lever kvar

Josef Erdem är lärare och har bott i området i mer än tjugo år.

– Det finns mycket fördomar. Jag har kollat upp Tjärna Ängar historiskt och redan på 70-talet stämplades Tjärna Ängar som kriminellt och farligt och de här myterna finns kvar. De stämmer inte. Det var mycket bänder vet vi men inte skottlossning, rån eller dödande.

”Jag känner mig trygg”

Ramla Hassan, 17 år, bor i Tjärna Ängar med sina föräldrar och säger att området har blivit mycket lugnare på sista tiden. 

– Förut fanns det inga aktiviteter här för ungdomar men nu finns det lite mer och jag tror att det har blivit bättre här efter det. Det har bildats nya föreningar och ungdomarna kan fokusera på sina liv på ett bättre sätt, säger Ramla Hassan. 

TV: Se inslaget från Tjärna Ängar

Känner du dig trygg här i Tjärna Ängar?

– Ja, det är tryggt nu. Mycket bättre än förut. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bränderna på Tjärna Ängar

Mer i ämnet