Foto: Bengterik BuskVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nazisten Vera Oredsson fälld för hets mot folkgrupp

Uppdaterad
Publicerad
Vera Oredsson, profil inom nazistiska kretsar i Sverige, åtalades för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en hitlerhälsning. Hon fälldes på tisdagen i Falu tingsrätt.

Vera Oredsson stod åtalad för hets mot folkgrupp efter att ha gjort en hitlerhälsning i Liljeqvistska parken i Borlänge i samband med första maj-demonstrationerna 2016.

Oredsson, som länge varit övertygad nazist och är hedersmedlem i Nordiska motståndsrörelsen, fångades på bild där hon ses med sin arm lyft vid Nordiska motståndsrörelsens samling i Liljeqvistska parken. Själv har hon hävdat att hon vinkade till motdemonstranter som var utklädda till clowner.

Likgiltig inför vad hon gjort

Rätten väljer dock att fälla Vera Oredsson med motiveringen att hon måste insett ”den höga risken av att den skulle uppfattas som en förbjuden hitlerhälsning”. Rätten menar vidare att Oredsson varit likgiltig inför detta och att hon med uppsåt gjort en hitlerhälsning.

Oredsson döms till 4.000 kr i dagsböter.

SVT Nyheter Dalarna har sökt Vera Oredssons advokat Henrik Mansfeld.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer