Nazister demonstrerar för fjärde året i följd

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fyra åren har nazistiska Nordiska motståndsrörelsen förstamajdemonstrerat i Dalarna.

Fram till höstens val satt också representanter för organisationen i såväl Ludvikas som Borlänges fullmäktige på SD-mandat.

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen har de senaste åren ökat sin närvaro i länet, och har sedan 2017 förstamajdemonstrerat i länet. 2016 i Borlänge och 2017 i Falun. 2018 och nu 2019 har man valt att demonstrera i Ludvika, där organisationen också satsade stort i valrörelsen.

I Ludvika tog man sig in i fullmäktige på ett SD-mandat i valet 2014 då Sverigedemokraterna haft öppna valsedlar. I Borlänge tog man en plats som ersättare på samma vis, och då en ordinarie ledamot lämnade sin plats 2017 tog sig en person in även där.

I valet 2018 gick det däremot sämre. Man satsade hårt på att återigen ta en plats i Ludvikas fullmäktige, men på eget mandat. Sverigedemokraterna hade stängt sina listor och då partiet i sluträkningen bara fick drygt 200 röster räckte det inte för att ta sig in.

Enligt polisens presskommunikatör Tommy Lindh så har dagens demonstrationer gått relativt lugnt till.

– Ur polisiär synvinkel har den här kommenderingen gått väldigt bra, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.