Polisens avspärrningsområde enligt 24§ polislagen (t.v) och trafikregleringar i Ludvika centrum 1 maj (t.h). Foto: Polisen

Delar av centrala Ludvika spärras av i nästan ett dygn kring 1 maj

Uppdaterad
Publicerad

På arbetarrörelsens internationella högtidsdag, den 1 maj så har flera olika organisationer fått tillstånd att demonstrera i Ludvika kommun. Bland annat nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). För att undvika sammandrabbningar så kommer polisen spärra av delar av Ludvika.

Beslutet om avspärrning är taget i enlighet med § 24 i polislagen som säger att Polismyndigheten kan förhindra tillträde till ett visst område om det finns risk att det uppstår allvarliga ordnings- eller säkerhetsstörningar.

Centrala delar av samhället spärras av

På Garvarns torg i Ludvika kommer avspärrningsområdet att gälla från och med klockan 22:00 den 30 april till klockan 20:00 den 1 maj.

Polisen har beslutat om ett avspärrningsområde i centrala Ludvika mellan midnatt och klockan 20:00 den första maj.

– Vi har gjort en bedömning för att säkerställa ordningen på platsen och för att man ska kunna genomföra de demonstrationer som fått tillstånd, säger Christina Hallin, presstalesperson på Polisen, region Bergslagen.

Avspärrningen innebär inte att området spärras av för allmänheten hela dagen, men polisen kan förhindra tillträde om de anser att det kommer behövas.

– Det handlar om förebyggande avspärrningar som man får passera om polisen inte säger något annat, säger Christina Hallin.

Förbjudet att köra motorfordon

Motortrafik kommer vara förbjuden mellan klockan 12:00 – 17:00 den 1 maj i delar av Ludvika, om man inte är boende i området eller har ett särskilt tillstånd.

”Precis som alltid så vill vi att man följer de anvisningar och direktiv som ges av de poliser som finns på plats”, säger stabschef Thomas Hellgren i ett pressmeddelande.

Kommer använda drönare och kroppsburna kameror

Polisen kommer använda sig av kroppsburna kameror och drönare under sammankomsterna som ett verktyg för att kunna förhindra och utreda brott. 

I ett område som är avspärrat enligt § 24 polislagen gäller följande:

  • Polis kan neka inträde i ett avspärrat område om personen utgör risk för ordningen.
  • Man får inte ha med sig vapen eller föremål som kan användas för att kastas mot andra människor.
  • Man får inte ha med sig föremål som för oväsen och kan användas för att störa ut det tillståndsgivna mötet.
  • Vill du protestera mot de tillståndsgivna mötena så får du göra det på ett sätt som inte förhindrar yttrandefriheten för mötet.
  • Den som med oväsen eller på annat sätt stör de tillståndsgivna mötena kan komma att rapporteras för brottet ”störande av allmän sammankomst”.
  • Utanför avspärrningarna anvisar Polisen gärna en lämplig plats för dig som vill utnyttja din grundlagsskyddade yttrandefrihet på annat vis.
  • Om du genom ditt uppträdande stör ordningen så kan du bli avvisad från det avspärrade området.
  • De tillståndsgivna mötena har förtur till platsen. Arrangören har en grundlagsskyddad rätt att genomföra mötet och framföra sitt budskap så länge det inte handlar om ett brott.

Fakta: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.