Foto: Anders Hansson/SVT

Oro bland Ludvikabor när NMR ökar sin närvaro: ”Vi överväger att flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen ska demonstrera i Ludvika på första maj. Men NMR har blivit ett vanligt inslag i gatubilden.
Invånare på orten känner ett starkt obehag – och vissa överväger att flytta.
– Det är extremt obehagligt att ha de här människorna på nära håll, säger en person som vill vara anonym.

Efter att tidigare ha marscherat på första maj i både Falun 2017 och Borlänge 2016 är det nu i Ludvika som den nordiska samlingen kommer att ske i år.

Men redan innan första maj har NMR blivit ett iögonfallande inslag i på Ludvikas gator. I helgen poserade de med sin kampfana utanför butiken för starkvaror, och i många gathörn försöker de ofta dela ut sin tidskrift med nazistisk propaganda.

Obehag sprider sig bland invånare

– Jag är gammal Ludvikabo men känner inte igen min stad längre. Det är tragiskt, säger en person som vill vara anonym.

Polisen tillkallades under lördagen men hittade inget som kunde beivras. Samtidigt sprider sig ett obehag bland boende på orten.

– Jag är ju socialdemokrat och har inte mycket till övers för Nordiska Motståndsrörelsen. Men vi lever ju i ett fritt samhälle och jag vet inte om polisen har rätt att neka dem att demonstrera heller. Det drar förstås med sig dyra kostnader för ökad polisvakning, säger Bitte Jangengård.

– Bäst vore om inte en enda person gick upp på stan och tittade på dem, säger Bitte.

”Är extremt obehagligt”

NMR:s närvaro i Ludvika centrum gör att invånare inte vågar säga vad de tycker och tänker framför SVT:s kamera. Däremot uttalar sig många anonymt.

– Vi kommer att hålla vår 15-åring hemma på första maj. Vi vill inte riskera att han ska dras in i de här kretsarna, säger en förälder.

– De har tagit över arbetarrörelsens dag, det känns olustigt, säger en person.

Vissa funderar till och med på att lämna staden.

– Vi överväger att flytta från Ludvika, det är så extremt obehagligt att ha de här människorna på så här nära håll, säger en person som vill vara anonym.

– Det mest skrämmande är att det är så tyst från ludvikaborna. Det finns ingen motrörelse, säger en annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – 1 maj Ludvika

Mer i ämnet