• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från industribrand i Halmstad. Boende i närheten uppmanas att hålla sig inomhus och stänga ventilationen Läs mer

2018 var ett riktigt getingår men hur blir det i år? Foto: Janerik Henriksson/TT

Nu bygger getingarna bo – så gör du för att slippa dem

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket getingar det blir under en sommar beror på olika saker som till exempel tillgång till föda och boplatser. Eftersom 2018 var ett getingår kan vi kanske se fram emot en sommar med mindre surr i år.

Under 2018 genomförde Anticimex rekordmånga getingsaneringar.

– Det kan skilja mycket mellan kust och inland, säger Anders Brandin på Anticimex i Dalarna.

Vartannat år brukar historiskt bli ett getingår och därför spås det bli färre getingar denna sommar.

Getingar i Dalarna

Under våren och försommaren bygger drottningarna bo. Här i Dalarna har det ännu inte rapporterats om så många bon och därför är det ännu lite tidigt att säga hur läget ser ut inför sommaren.

– Dalarna är stort, vi har fått några samtal om getingbon från Avesta men inga från Älvdalen till exempel, uppger Anders Brandin.

– Om du märker att getingar byggt bon på ett ställde där det stör dig, till exempel på verandan eller vid ytterdörren, kan du ta bort det. Annars tycker jag att man kan spara det, getingar är nyttodjur som behövs, avslutar Anders Brandin.

SÅ GÖR DU OM DU VILL UNDVIKA GETINGARNA

Visa

• Ta bort platser där getingar gillar att bygga bon: Sätt insektsnät för ventilationsgaller och täpp till kvisthål och andra infartsvägar till huset.

• Tidigt på säsongen är boet litet som en pingisboll, då kan du ta bort det själv: Använd en plastpåse eller arbetshandske för att få bort det eller dammsugaren. Ta bort det på kvällen när getingarna är slöa.

• Ta hjälp om boet blivit större än en pingisboll, det kan vara riskfyllt att ta bort på egen hand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer