Tre personer döms för dråp efter dödsskjutningen vid Kupolen

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen meddelades domen efter skjutningen vid köpcentret Kupolen i Borlänge i juli då en man sköts till döds med två skott. Två män och en kvinna stod åtalade för bland annat mord och grovt vapenbrott.

Två av männen döms för dråp och grovt vapenbrott till nio års fängelse. Kvinnan döms för samma brott till sju års fängelse.

Det var tidigt på morgonen den 8 juli som en man i 20-årsåldern blev skjuten utanför köpcentret Kupolen i Borlänge. Han fördes till Falu lasarett där han avled. Totalt fem personer ska enligt åtalet ha varit inblandade i händelsen, som åklagaren beskrivit som komplex.

Dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge 2019

Hävdade nödvärn

En av de män som nu döms har mer eller mindre erkänt att han skjutit, men har hävdat att det rörde sig om nödvärn då mannen som sköts knivhögg honom innan skotten föll. Den andre mannen som döms för dråp har erkänt att han skjutsat mannen som höll i vapnet och dessutom försett honom med vapnet. Han har sagt att han inte visste vad som var på gång. Kvinnan har sagt att hon inte gjort sig skyldig till något brott.

Tingsrättens dom

Tingsrätten dömer för dråp på grund av omständigheterna, då mannen som sköts blev attackerad med kniv. Kvinnan bedöms ha gjort sig skyldig till medhjälp till dråp.

En man som var på platsen tillsammans med den man som sköts döms till skyddstillsyn med samhällstjänst. Han ska ha hjälpt den skjutne mannen att knivhugga skytten, och stod åtalad för grov misshandel.

En man döms också för olaga hot. Den händelsen ska ha ägt rum några dagar innan skotten vid Kupolen, men påverkat vad som sedan hände.

De dråpdömda ska också betala ett skadestånd till målsägande på drygt 300 000 kronor.

  I klippet berättar vår reporter mer om domen och händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen vid Kupolen i Borlänge 2019

Mer i ämnet