Längre ner i artikeln kan du välja din kommun och se hur många som flyttat från respektive till kommunen. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Nu flyttar fler från dalakommunerna – trenden har vänt

Uppdaterad
Publicerad

Sedan coronapandemins slut har färre personer flyttat in till dalakommunerna. Trenden är att storstadsregionerna återigen lockar fler inflyttade enligt en kartläggning gjord av SVT.

Under pandemin flyttade allt fler till landsbygdskommuner i Sverige, och dalakommunerna var inget undantag. Pandemiåret 2021 låg Dalarna på ett litet plus när det gäller inflyttningen. Men sedan pandemin tog slut har inflyttningsnettot minskat till de flesta kommuner i länet.

Det är bara kommunerna Falun, Orsa, Malung-Sälen, Rättvik och Smedjebacken som har haft plus på inflyttningsnettot senaste året. Den kommun där flest flyttade ifrån förra året är Borlänge.

Flyttströmmar

En kommun som däremot sticker ut är Orsa. Sedan 2021 har fler flyttat till Orsa än ifrån, visar siffrorna från SCB. För två år sedan träffade SVT Nyheter Dalarna Anna och Julia som då precis hade blivit Orsabor.

”Vi fick en bra känsla för Orsa och området och tänkte varför inte?”

Här kan du se SVT:s kartläggning och välja din kommun och se hur många personer som flyttat från respektive till kommunen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I januari 2021 blev Anna Eriksson och Julia Lindgren och deras hundar Orsabor. SVT träffade dem då. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyttströmmar

Mer i ämnet