Största bristen finns i Falun. Men även Borlänge riskerar att bli en rödlistad ort om inte fler studentbostäder byggs. Foto: SVT

Nu har alla nya högskolestudenter i Dalarna boende

Publicerad

Högskolan Dalarna har tidigare haft problem med att hitta boende åt de studenter som väljer att utbilda sig i länet. Men höstens nykomlingar har haft det lättare och nu har alla studenter boende.

Hösten 2017 slog Dalarnas studentkår larm om att högskolan riskerade att tappa studenter på grund av att det rådde brist på studentbostäder. Något var tvunget att göras och bland andra åtgärder satsade Falu kommun på bostadskoordinatorer.

Arbetet verkar ha gett resultat. Hösten 2019 har alla studenter fått boende genom Tunabyggen, Kopparstaden och andra privata aktörer.

”Det är många som flyttar till ett eget hem för första gången och de flesta kommer till en helt ny stad och är fulla av förväntningar. Vi har lämnat ut mellan 170-180 stycken nycklar nu i augusti till glada studenter”, säger Maja Kronwall, studentansvarig på Kopparstaden i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer