Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad den dömde mannens advokat säger om domen och vad som händer nu. Foto: Henrik Kilefors/SVT

Man döms för grovt jaktbrott – varg dödades på Amungen

Uppdaterad
Publicerad

Fem år efter att en varg ska ha dödats på sjön Amungen i Rättviks kommun kommer nu domen i fallet, en man i 25-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst för grovt jaktbrott.

Enligt Mora tingsrätt är det bevisat att mannen gemensamt och i samråd med andra förföljt en varg i syfte att döda den. Vargen har enligt rätten dödats av en annan person och den nu dömde mannen har sedan lastat den på sin skoter och kört från platsen.

Mannen har hela tiden nekat till att ha varit på platsen och att det skulle vara han på bilden med den döda vargen.

Misstänkt dödad varg på Amungen

– De slutsatser som tingsrätten dragit, utifrån bevisningen som åklagare presenterat, är enligt min mening för svag, säger advokaten Magnus Lundh.

Rätten: Låg trovärdighet

Rätten finner att hans trovärdighet är låg eftersom han inte kunnat uppge vad han gjorde i Rättviks kommun den dagen eller varför han inte stöldanmält den blå skotern, som han hävdar blivit stulen.

Under hösten 2019 var fyra personer misstänkta för att ha dödat en varg på sjön Amungen i början av mars samma år. Endast en av dem, en man i 25-årsåldern, åtalades senare misstänkt för grovt jaktbrott.

Bilder på död varg i bevismaterialet

Åklagaren har bedömt brottet som grovt då vargen är en hotad art och att motordrivet fordon använts under brottet.

I videon nedan: Vittnesuppgifter och bilder på en man med en död varg på en skoter på sjön har varit en del av bevisningen mot mannen.

Tingsrätten skriver också att polisens utredning borde ha kunnat vara klar tidigare och att ärendet därför borde ha kunnat avgöras redan i mars 2021. På grund av den förseningen och med tanke på hans ringa ålder när brottet begicks lindras påföljden.

– Jag tycker att det här är så lång tid att det ligger bortom strafflindring. Det får inte ta fem år, säger Magnus Lundh.

Mannen döms till villkorlig dom och 200 timmar samhällstjänst. Naturvårdsverkets begäran om skadestånd avslås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Henrik Kilefors reder ut vad som har hänt sedan vittnen ska ha sett skoterförare förfölja och skjuta en varg på sjön Amungen i mars 2019. Foto: Henrik Kilefors/SVT, Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet