Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”De andra tre som var misstänkta skrev jag av” – hör varför en man nu åtalas, men inte de andra tre som varit misstänkta. Foto: TT/privat

Åklagaren om jaktbrottet på sjön Amungen: ”Är smärtsamt medveten om att det har tagit lång tid”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer var misstänkta för att ha dödat en varg på sjön Amungen – efter nästan fem års utredning åtalas endast en man.

– Jag ser framför mig att han kommer bli dömd för det här, säger Anders Gustafsson, åklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Mannen som åtalas är i 20-årsåldern och misstänkt för grovt jaktbrott och i andra hand jakthäleri, efter att en varg ska ha jagats och dödats illegalt på sjön Amungen i Rättviks kommun i mars 2019. Enligt åklagaren finns tillräckliga bevis som gör att han kan dömas.

– Hans mobiltelefon har varit i närheten av det här området den dagen, säger Anders Gustafsson, åklagare.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mannen förnekar brott

Mannen som är på fri fot förnekar alla anklagelser och menar att han inte har någonting med brottet att göra över huvud taget, enligt åklagaren.

– Även om han inte kommer ihåg den här konkreta dagen, så säger han att han inte har ägnat sig åt någon illegal jakt, säger åklagaren Anders Gustafsson.

Minst sex månader

– Jag ser framför mig att han kommer bli dömd för det här. Jag har inte bestämt mig för vilket straff jag ska föreslå, men straffskalan är minst sex månader.

När rättegången sker i Mora tingsrätt är inte bestämt ännu.

I klippet: Hör om ett av bevisen, en bild, som åklagaren lagt fram, som gör att mannen mest troligt kan dömas, enligt Anders Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet