Varg sköts på sjön Amungen i Rättvik – man åtalas för grovt jaktbrott

Uppdaterad
Publicerad

I mars 2019 ska en varg ha jagats och dödats illegalt vid sjön Amungen i Rättviks kommun. Nu, snart fem år senare, åtalas en man i Falu kommun misstänkt för grovt jaktbrott.

Enligt åklagaren har mannen som är i 20-årsåldern, och gemensamt med andra, åkt skoter och samtidigt förföljt en varg, som sedan sköts till döds.

Därför anses brottet vara grovt

Åklagaren bedömer brottet som grovt då vargen är en hotad art, och att motordrivet fordon använts under brottet. I andra hand menar åklagaren att mannen ska dömas för jakthäleri.

Misstänkt dödad varg på Amungen

”I andra hand har X vid samma tid och plats obehörigen tagit befattning med vilt som han visste eller hade skälig anledning anta hade dödats eller åtkommits genom jaktbrott genom att lasta och köra bort en varg som annan olovligen skjutit strax innan X befattning”.

Åklagaren lägger fram bevis från vittnesförhör med bland annat forensiker, vilthandläggare och naturbevakare. Och ett utdrag från vägtrafikregistret ska styrka att mannen ägde en skoter av samma modell som den fotograferade föraren.

Detta har hänt

Det blev ett stort polispådrag den 9 mars 2019 vid sjön Amungen i höjd med Långholmen i Rättviks kommun, efter misstanke om att en varg dödats illegalt. Senare häktades fyra personer misstänkta för grovt jaktbrott, men släpptes på fri fot. Och nu, fyra och ett halvt år senare, fortsätter följetongen då en av dem åtalas vid Mora tingsrätt för grovt jaktbrott.

Mannen förnekar brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från arkivet: Se SVT:s reporter Alfred Jakobsson från platsen där han berättade om polisens arbete efter händelsen 2019. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet