Polisens presstalesperson Stefan Dangardt berättar mer om gripandet av de fyra som misstänks för grovt jaktbrott – ”Traditionellt polisarbete har lett fram till att misstankarna har stärkts”.

Fyra personer gripna för jaktbrottet på Amungen i mars

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagsmorgonen gick polisen ut med att man anhållit fyra personer i 20-35-årsåldern misstänkta för grovt jaktbrott i samband med den varg som misstänks ha dödats på sjön Amungen i mars.

Det var i början av mars som en varg ska ha dödats vid sjön Amungen, nära gränsen till Gävleborg. Under tisdagsmorgonen greps och anhölls fyra personer som är mellan 20 och 35 år, misstänkta för grovt jaktbrott.

– Flera av de här personerna är också misstänkta för jaktbrott av normalgraden i samband med björnjakten i augusti, säger Stefan Dangardt, presstalesperson på polisen. 

Misstänkt dödad varg på Amungen
Vargen ska ha dödats på sjön Amungen, vid länsgränsen mot Gävleborg. Foto: SVT Design

Också misstänkta för att ha skjutit björn

Det jaktbrott man syftar på i augusti var en björn som attackerade en jägare där jägaren fördes till sjukhus för sina skador. Först misstänktes mannen som blev attackerad, men sedan kom det fram att flera personer var misstänkta för jaktbrott i samband med den händelsen.

Gör husrannsakningar i Rättvik

Polisen genomför också husrannsakningar i Rättvik under tisdagsmorgonen. De misstänkta personerna är gripna och förda till polishuset.

– Vi kommer att hålla förhör med dessa personer under dagen, säger Dangardt.

Åklagarmyndigheten bekräftar också att fyra personer gripits.

– Det är fyra män som sedan tidigare varit anhållna i sin frånvaro, säger Robin Simonsson, kommunikatör på Åklagarmyndigheten.  

Kan du säga något om varför de grips nu?

– Det är en utredning som har lett fram till det. De är på sannolika skäl misstänkta för grovt jaktbrott. Flera av personerna är också misstänkta för jaktbrott i samband med två händelser i Rättvik under björnjakten. 

Under tisdagseftermiddagen kan Åklagarmyndigheten inte kommentera hur de anhållna ställer sig till brottsmisstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet