Vittne fångade den misstänkte mannen på bild med den döda vargen. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Vittne fångade misstänkt på bild – kör skoter med död varg på sjön Amungen

Uppdaterad
Publicerad

Vittnesuppgifter och bilder på en man som sitter på en död varg på en skoter på sjön Amungen – så ser bevisläget ut i jaktbrottsfallet där en varg sköts 2019. En man i 20-årsåldern åtalas för grovt jaktbrott vid Mora tingsrätt.

I mars 2019 ser två vittnen hur två personer på skotrar skjuter en varg som de sedan lägger på en av skotrarna och kör från platsen.

Ett vittne konfronterar de två männen varav den ena har en död varg på skotern. Männen uppger att vargen nafsat på en jakthund. Vittnet fotograferar mannen på en blå skoter med den döda vargen.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Vargspår upphör

Undersökningen visar att varg- och skoterspår gått intill varandra och att vargspåren sedan upphör. Här hittas blod samt spår från två skotrar. Skoterspåren leder sedan vidare.

SLU har fastslagit att blodet kom från en varg med skandinaviskt ursprung.

Undersökningen ger enligt åklagaren starkt stöd för att vargen plockats upp på skotern efter att den skjutits och att vargen sedan transporterats med den ena skotern upp på land och vidare upp på en bil.

Förnekar brott

Till att börja med fanns fyra misstänkta i ärendet. Åklagaren, Anders Gustafsson, har valt att avskriva tre av dem på grund av bristande bevisläge.

2023 åtalas en man i 20-årsåldern för grovt jaktbrott.

Mannen förnekar brott och menar att han inte varit inblandad på nåt vis. Han påstår att han inte är mannen på bilden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nästan fem år har gått sedan vargen dödats – få koll på vad som hänt i videon. Foto: Arkiv/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt dödad varg på Amungen

Mer i ämnet