Nu kommer ljuset till Mörkret

Publicerad

Nu har ljuset kommit till Mörkret.
Det handlar om bredband via fiber som i dagarna, mot alla odds, kopplas in till några av de mest avlägset belägna byarna i nordvästra Dalarna.
– Det känns bra. Det här har vi kämpat för länge, säger projektledaren Lasse Olsson i byn Mörkret.

Mörkret är, tillsammans med Gördalen, Storbäcken och Tjärnvallen vid Fulufjället, några av de små byar som ligger längst från tätorter i Dalarna.

Det bor bara sju personer året om just i Mörkret och totalt runt 40 bofasta i hela området mellan Särna och norska gränsen. Ändå nappade totalt över 100 bofasta och fritidshusägare där på erbjudandet om fiberbredband.

– Det beror väl mest på att det varit så dålig täckning här tidigare. Det är ju flera som inte kan använda mobilen eller datorn här, säger Lasse Olsson en av två projektledare i Gördalen Mörkret fiberförening.

Historiskt ögonblick

Själva huvudkabeln grävdes ner för ett och ett halvt år sedan. Men det är ett lite historiska ögonblick just nu. För, efter ytterligare en hel del arbete, kopplas i dagarna det modernaste tänkbara fiberbredbandet in i själva husen i den extrema glesbygden.

Flera års kamp har nått målet. Man kan väl säga att; nu kommer ljuset till Mörkret.

– Det här är det sista vi gör nu, säger Lasse Olsson. Nu är det bara att välja leverantör och börja använda bredbandet.

Lättare vardag

Ellen Svelstad, ursprunglingen från Odda i Norge, är en av de bofasta i Mörkret som nu fått fiberbredbandet inkopplat.

 – När jag hörde om det här tänkte jag att det här bara måste vi ha. Det var ju viktigt att många var med i det här annars hade det ju inte blivit något, säger hon.

Nu väntar en lättare vardag – och en hel del tittande på fotboll via den nya fibern.

 – Det är ju svårt att hänga med samhället om man inte har det här. Det är ju en nödvändighet om man ska kunna bo på landsbygden, säger Ellen Svelstad.

Ingen fiber i Idre

Men samtidigt som världen öppnar sig i Mörkret så går det väldigt trögt med bredband på många andra håll.

– Det är flera kompisar till mig som är besvikna över att det inte finns bredband i till exempel Idre. Men att det då till och med finns i lilla Mörkret. Det visar ju att det här funkar om man engagerar sig, säger Lasse Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer