Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi är en bit på väg, säger Joakim Limberg vid Fiskarhedens Trävaru. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Nu rullar virkestågen igen – efter 50 års kamp 

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 50 års kamp för att återuppta virkestransporterna på den norra delen av Västerdalsbanan har nu gett resultat. Snart rullar virkestågen söderöver igen.

– En stor dag för hela bygden, säger Joakim Limberg vid Fiskarhedens Trävaru.

Företrädare för sågverket vädjade om att ansvariga skulle satsa på fortsatta järnvägstransporter redan när rälsen revs upp i norra delen av Malung-Sälens kommun i början av 1970-talet.

”En bit på väg”

På tisdagen invigdes så den nya containerterminalen i Malungsfors med lastning av virke som på premiärturen ska fraktas med järnväg och senare med båt till Japan. Varje tåg ersätter transporter med 22 lastbilar, till att börja med var tredje vecka. Det kan jämföras med att det idag går 70 lastbilar med virke varje dag från sågverket.

– Vi är en bit på väg, det visar ändå att vi är seriösa och att vi hoppas att järnvägen byggs ut igen – ända till Sälen, säger Joakim Limberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer