Den 18 mars ska skidanläggningsbranschen lämna över sin färdplan till regeringen. Målet är att driften av skidanläggningarna ska vara fossilfri 2027. Foto: Christine Olsson/TT

Nu ska skidanläggningarna bli fossilfria

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska skidanläggningsbranschen ska ha fossilfri drift år 2027 och omställningen i branschen har redan börjat.

Sedan 2018 har utsläppen från anläggningarna minskat med 40 procent, enligt initiativet Fossilfritt Sverige.

Framförallt har utsläppen minskat genom en övergång till biodiesel i pistmaskinerna, men även snötillverkningen har blivit mer energieffektiv och det går idag bara åt en sjundedel så mycket el för att tillverka snö som det gjorde för fyrtio år sedan.

Dalarna – Klimatet i fokus

Nu är målet att driften av de svenska skidanläggningarna ska vara helt fossilfri år 2027. Den målsättningen presenteras i den färdplan för fossilfri konkurrenskraft som branschorganisationen SLAO tagit fram.

Ställer krav på fler nattåg, busslinjer och laddstolpar

I färdplanen beskrivs att skidanläggningarna fortsatt ska satsa på biodrivmedel, introducera elskotrar och köpa in och själva producera förnybar energi i form av solceller och vindkraftverk.

Men utsläppen som är relaterade till skidanläggningarna är inte bara begränsade till den egna verksamheten. 80 procent av skidgästernas utsläpp kommer från gästernas resa till skidanläggningen, något som branschen själva bara kan påverka i begränsad omfattning. Därför har branschen också uppmanat riksdag och regering att blanda annat snabbt bygga ut infrastrukturen för laddning av elbilar, utreda vinterturisternas resmönster, dubblera nattågstrafiken och etablera busslinjer till skidorter.

Skidanläggningsbranschen kommer, i sällskap med sju andra branscher, att lämna över sin färdplan till regeringen den 18 mars.

Fakta: Fossilfritt Sverige

Fossilfritt Sverige startades som ett initiativ av regeringen inför klimatmötet i Paris 2015 med målet att Sverige ska bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer.

Fossilfritt Sverige är en plattform för dialog och samverkan mellan företag, kommuner och andra typer av aktörer som vill göra Sverige fritt från fossila bränslen.

Källa: Fossilfritt Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet