Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Vårdförbundets ordförande om hur det påverkar vården att slopa delar av kravet och regionrådets kommentar. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Region Dalarna vill slopa vaccinkrav för anställda: ”Smittoläget är annorlunda”

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna beslutade, som första region i landet, att den som anställs inom regionen och de som redan är anställda ska vara vaccinerade mot covid-19. Nu föreslås att kravet slopas – åtminstone för de  som redan är anställda.

– Nu är smittläget annorlunda och vi avser därför upphäva delar av vårt tidigare beslut. Det är dock viktigt att vi är fortsatt vaksamma på förändringar i smittläget, säger regionrådet Ulf Berg (M).

Samtliga partier var eniga i beslutet om vaccinationskrav. Beslutet har, förutom nyanställda, även gällt de som redan är anställda. Kravet började gälla från 1 januari, men nu kommer beskedet att kravet kan slopas, åtminstone för de som redan är anställda. Det väntas regionstyrelsen besluta om på måndag.

– Genom kravet på vaccination mot covid-19 för medarbetare har våra patienter kunnat vara trygga och sluppit vara oroliga när de har kommit till sjukvården. Region Dalarnas anställda har dessutom en av de högsta vaccinationsgraderna i regionsverige, säger Ulf Berg (M) i ett pressmeddelande.

– När covid-19 inte längre anses vara en allmänfarlig sjukdom, och vaccinering inte minskar risken att smitta andra, behöver beslutet om vaccinationskrav omprövas, säger Elin Norén (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Vårdförbundet: Vill att det slopas helt

Över 100 överklaganden mot beslutet kom in till Förvaltningsrätten i Falun, men rätten avslog överklagandena och menade att kravet på vaccinationsbevis inte kunde jämställas med att någon påtvingas ett kroppsligt ingrepp.

Enligt förslaget ska kravet fortsatt gälla för vikarier, nyanställda och praktikanter. Vårdförbundet har varit starkt kritiskt till kravet sedan start och skulle hellre se att kravet tas bort i alla anställningsformer.

– Vi skulle hellre se att det slopas helt, eftersom det gör det svårare att anställa personal, säger Marion Vaeggemose, vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Texten uppdateras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer