Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Är det till fördel för barnet att stanna med föräldern och ha navelsträngen kvar? En studie i Dalarna ska ge svar Foto: privat

Nu startar studie om navelsträngens betydelse för nyfödda i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Vad blir skillnaden på att navelsträngen klipps av tidigt jämfört med att låta den sitta kvar när ett nyfött barn har svårt med andningen? Det ska en pågående studie förhoppningsvis skapa klarhet i – och nu kommer barn som föds i Dalarna att ingå.

– Vi vill se om nyfödda barn som behöver någon form av andningsstöd när de föds mår bra om man avvaktar med att klippa navelsträngen i minst tre minuter, säger Andreas Odlind som är överläkare och neonatolog på Falu lasarett.

Tidigare har barnet förts till ett akutrum med extra personal för att få hjälp med andningen om det är medtaget vid födseln. Därför har navelsträngen klippts av relativt snabbt efter förlossningen.

Region Dalarna

”Samma utrustning och samma personal”

Att nu barnet blir kvar i förlossningsrummet för att få andningsstöd ser Andreas Odlind inga risker med:

– Det är samma utrustning som på akutrummet och samma personal, det enda som skiljer är platsen.

Den så kallade SAVE-studien kommer att se om barnen mår bra både på lång och kort sikt av att få behålla navelsträngen längre.

– En annan fördel är att vi inte behöver separera barnet från modern när det får andningsstöd.

Deltagarna lottas i studien

SAVE-studien har pågått i flera år på andra sjukhus, bland annat Halmstad och Malmö/Lund. Från och med måndag ingår även Falu lasarett i studien.

De som ska vara med i studien kommer att få information om den och godkänna om de vill vara med. Vilken sorts hantering man får lottas sedan fram.

Att nu barnet blir kvar i förlossningsrummet för att få andningsstöd ser Andreas inga risker med Foto: Ann-Louise Julin / SVT

Navelsträngen och sen avnavling

En stor del av barnets blod finns i moderkakan och navelsträngen flera minuter efter barnets födelse.

Vården har därför sedan länge tillämpat sen avnavling (klipp av navelsträng) på nyfödda som inte haft komplikationer.

På barn som inte behöver andningsstöd har man kunnat se att blodet de får genom sen avnavling förhindrar järnbrist hos nyfödda barn och man har också kunnat se en positiv utveckling i bland annat finmotoriken vid 4-årsåldern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet