Hör Idre Himmelfjälls vd Torbjörn Wallin berätta om läget på den nya skidanläggningen: ”Säljer en tomt var tredje dag” Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ny skidanläggning gynnas av globala uppvärmningen

Publicerad

Den globala uppvärmningen har blivit en slags vinstlott för den helt nya skidanläggning som byggs i norra Dalarna just nu. Många väljer att satsa sina pengar där på grund av att det är en av få platser där det enligt alla prognoser kommer att bli kallt och snörikt också i framtiden.
 – Det är många som väljer Idre av det skälet, säger Torbjörn Wallin, vd för anläggningen.

Det är redan gnistrande vintrigt och stor byggaktivitet i området. Ändå är det ett helt år kvar innan invigningen av den helt nya skidanläggningen Himmelfjäll i Idre.

”Säljer en tomt var tredje dag”

Det kanske kan tyckas vara lite våghalsigt att för första gången på drygt 30 år i Sverige, satsa på att bygga för vintersport – samtidigt som andra anläggningar slår igen och farhågorna växer om den globala uppvärmningen.

Men här strömmar pengarna in i dag.

– Vi säljer en tomt var tredje dag. Det är en viktig del att Idre är väldigt kylasäkert, säger vd Torbjörn Wallin vid Idre Himmelfjäll.

”Säkert val för familjer”

Det är historiskt sett kallt och mycket snö i Idre och mörka framtidsvisioner om klimatet skrämmer inte de som vill satsa där.

– De upplever Idre som ett säkert val för en familj som vill bygga ett fritidshus i fjällen, säger Torbjörn Wallin.

Varmare i söder – fortsatt kyligt i norr

Enligt SMHI:s kartläggningar över temperaturer och antalet dagar med snötäcke i Dalarna nu och beräkningar framåt, så blir det långsamt allt grönare i de södra delarna av länet. Samtidigt håller kylan och snön i sig norröver.

Även enligt de mest pessimistiska prognoserna så blir det många år framöver ett litet, snösäkert område kvar just runt Idre.

– Vi är medvetna om det. Det är ett ökat argument för investerare att satsa i Idre jämfört med andra turistorter, säger Torbjörn Wallin.

Dystra prognoser positiva för Idre

Så om framtiden för klimatet enligt många ser mörk ut så är i alla fall de dystra prognoserna en slags vinstlott för den nya skidanläggnigen i Idre.

– Jag vet inte om jag vill ge en positiv bild av det värsta scenariot för miljön, men det är många som skickar den signalen. De ser en möjlighet när de väljer just Idre, säger Torbjörn Wallin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna - Klimatet i fokus

Mer i ämnet