Byggstart för nytt skidområde på Idre Himmelfjäll

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen gick starten för miljardbygget av det nya alpina skidområdet på Idre Himmelfjäll. Efter en lång process med tillstånd, projektering och upphandling har styrelsen tagit beslut om att börja bygga den första etappen.

Anläggningen innefattar 2 000 hektar fjällnatur med bland annat en rad boendealternativ, restauranger och butiker och kommer att bli en av skandinaviens största turistanläggningar.

– Det känns fantastiskt att stå här efter lång tids planerande, mot förverkligande går vi nu med stormsteg, sa grundaren Staffan Derning.

Byggstarten högtidlighölls på en fjälltopp vid den blivande anläggningen. Istället för ett första spadtag fick försvarsminister Peter Hultqvist (S) såga av en bräda.

– Anläggningen ger nya jobb och den kommer att bli viktig för besöksnäringen i Älvdalens kommun, sa han. 

Vintern 2019 ska åtta liftar, 22 alpina nedfarter, längdspår, cirka 2 600 bäddar och en hel del annat stå klart. Det blir Sveriges första nya alpina storsatsning sedan 1980-talet och kommer att kosta 1,7 miljarder kronor.

Öppnar för många jobb

Skidområdet kommer att ge en hel del jobb och redan under den inledande byggprocessen, som kommer att pågå under flera år, beräknas minst 150 personer sysselsättas. Bland annat inom byggverksamhet, entreprenad och transporter.

Under hösten och vintern påbörjas rekryteringen av den personal som ska vara med och starta upp verksamheten.

Bygget av fritidshus startas

Samtidigt startar byggandet av ett flertal nya bostadsområden där 260 tomter för fritidshus och flerbostadshus redan är sålda.

Redan i december i år startar den nybyggda skiduthyrningen i området.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer