Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Studie: Lägre dödlighet för barn när förlossning sätts igång tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Överlevnaden bland barn ökar om gravida som går över tiden sätts igång en vecka tidigare än normalt.

Det visar en studie som Sahlgrenska sjukhuset gjort, som nu är publicerad i en vetenskaplig tidsskrift. Under studien dog sex barn – och projektet avbröts i förtid på grund av det oväntade resultatet.

I studien har 2760 gravida kvinnor delats in i två olika grupper – där hälften som gått över tiden satts igång vecka 42 som vanligt och den andra hälften redan i vecka 41. Och där märktes en signifikant skillnad gällande dödsfallen hos barnen.

Totalt dog sex barn i studien, alla i gruppen som skulle sättas igång i vecka 42. Fem barn dog i kvinnans mage, ett dog strax efter förlossningen.

Förlossningsstudien SWEPIS

I gruppen som sattes igång i vecka 41 dog inga barn.

– Man kan förvänta sig att det kan finnas en lite högre dödlighet i att vänta, men att skillnaden skulle vara så stor hade vi inte förväntat oss, säger Ulla-Britt Wennerholm, överläkare och docent i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet som ligger bakom studien.

Efter dödsfallen -studien avbröts i förtid

Studien skulle omfatta totalt 10 000 kvinnor men avbröts i förtid på grund av resultaten. Man ansåg att det inte var etiskt att fortsätta efter dödsfallen.

– Det är förstås både en styrka och en svaghet att man avbryter en studie, men man har en säkerhetskommité som gör en bedömning och vi blev rekommenderade att avsluta studien. Utfallet hade möjligen sett något annorlunda ut i en större studie, men mönstret hade troligen blivit det samma, säger Ulla-Britt Wennerholm.

Förlossningsrutiner i hela landet kan påverkas

En igångsättning av en överburen graviditet sker idag efter 42 fullgångna gravidveckor i Sverige. I många andra länder i Europa och USA sker detta i vecka 41.

Studien och resultaten publiceras nu i den vetenskapliga tidsskriften British Medical Journal, och tillsammans med tidigare studier kan underlaget bli en viktig pusselbit inför kommande ställningstagande inom förlossningsvården i Sverige.

– Jag hoppas att man kommer kunna fatta ett gemensamt beslut i Sverige, att man kan utarbeta nationella riktlinjer som är gemensamma på alla förlossningsavdelningar, som baseras på det bästa evidens kunskapsläget som finns idag, säger Ulla-Britt Wennerholm.

Fakta om studien:

Totalt deltog 2760 kvinnor på 14 förlossningskliniker runt om i Sverige i forskningsstudien SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study). Studien pågick mellan 2016 och 2018. När kvinnorna nådde 41 fullgångna gravidveckor lottades de in i två olika grupper, hälften av kvinnorna blev igångsatta i vecka 41 och resten i vecka 42.

Studien visade inte på någon skillnad mellan grupperna när det gällde hälsotillstånd hos kvinnorna, antal kejsarsnitt eller instrumentella förlossningar (med sugklocka eller tång).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsstudien SWEPIS

Mer i ämnet