Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ med till Linghed och möt upprörda föräldrar och hör ordföranden i Barn- och utbildningsnämndens tankar kring kritiken mot förslaget om skolnedläggningarna.

Kritik mot förslag om skolnedläggningar i Falun – ”Måste tänka vad som är bäst för barnen”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Barn- och utbildningsförvaltningen sett över skolstrukturen i Falu kommun kan flera byskolor nu läggas ner i kommunen. Något som upprör föräldrar i de berörda byarna.

Sedan september förra året har Barn- och utbildningsförvaltningen haft i uppdrag att se över skolstrukturen som omfattar samtliga skolformer inom Falu kommun.

– Falun är en växande kommun i både förskola, grundskola och gymnasie. Det här ger ett gott underlag att fatta långsiktiga beslut mot de förutsättningar vi har vad gäller ekonomi och befolkningsstruktur, säger barn- och utbildningschefen Johan Svedmark.

Bland satsningarna finns bland annat en ny förskola och skola i Vika, liksom ny förskole- och skolbyggnad i Sundborn.

Nedläggningar upprör

Men det som väckt mest reaktioner är avvecklingar av Linghedsskolan, Liljansskolan, Danholsskolan och Toftaskolan. Något som fått socialdemokraten Berit Fredricsson att lämna styrgruppen och rikta kritik mot utredningen.

– Det förslag som lagts fram har inte diskuterats och vi i den politiska styrgruppen har inte haft möjlighet att påverka utredningen.

– Jag har förstått att det handlar om i fall vi i Alliansen och framförallt om jag styrt utredningen i en särskild riktning, men svaret är nej, det här är helt och hållet tjänstemännens objektiva förslag på hur vi skapar en långsiktighet i skolorna i Falun, säger moderaten Björn Ljungqvist som är ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Falu kommun.

Utredningen ska läggas fram för barn- och utbildningsnämnden på måndag den 15:e juni.
I klippet: Följ med till Linghed och möt föräldrar och hör ordföranden i Barn- och utbildningsnämndens tankar kring kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer