Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Borlänges kommundirektör Åsa Granat berätta mer om hur kommunen har arbetat för att bekämpa coronasmittan på äldreboenden. Foto: TT/SVT

Nya coronafall på Borlänges äldreboenden – ”Det är en lömsk smitta”

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge drabbades hårt av coronapandemin under våren – framför allt när smittan tidigt tog sig in i äldreomsorgen. Och efter att nya fall dykt upp varnar kommundirektören för en ny smittspridning.
– Jag är orolig för att vi inte tar risken på tillräckligt stort allvar, säger Åsa Granat.

I april fanns en smittspridning av coronaviruset på sex av kommunens åtta boenden och 46 personer avled i misstänkt eller konstaterad covid-19 mellan 25 mars och 21 april.

– Det är allvarligt det som har hänt. Det är en lurig och lömsk smitta vi har att göra med, säger Åsa Granat.

Högst överdödlighet

Som SVT Nyheter Dalarna tidigare har rapporterat är Kungsljuset ett av de äldreboenden i landet som har haft högst överdödlighet under vårens värsta coronaveckor. Då avled 18 personer under en period på tio veckor.

Nu ska boendet granskas särskilt av Inspektionen för vård och omsorg. Även Hällsjöhemmet i Borlänge, samt Herrhagsgården och Kårebacken i Falun granskas.

Nya fall

Under onsdagen meddelade kommunen att sju nya fall dykt upp efter flera veckor utan någon smitta på kommunens boenden. Personerna vårdas nu på en specifik covidavdelning på Nyhöjdens korttidsboende.

– Vi smittspårar och försöker ta reda på hur det här har gått till. Det vi fokuserar på just nu är att hantera situationen för de här Borlängeborna, säger Åsa Granat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet