Anders Bjernulf, vd vid bolaget Året runt i Sälenfjällen AB. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Nya flygplatsen leder till jättesatsningar i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Fjällföretagen i Sälen kommer att investera närmare fem miljarder kronor på nya turistsatsningar de närmaste åren. Det visar en undersökning av hur det nya flygplatsbygget påverkar området framöver.
 – Flygplatsen har blivit en motor för tillväxt här, säger Anders Bjernulf, vd för det gemensamma turistbolaget i Sälen.

Byggruschen i Sälenområdet är större än någon gång tidigare. Det har under de senaste tio åren satsats mer än tre miljarder kronor på fjällturismen i Sälenfjällen, som är Skandinaviens största skidområde.

”Var man än tittar så byggs det”

Det stora bygget av en ny charterflygplats som öppnar där om ett år är förstås den största investeringen, tillsammans med några stora hotell, liftsatsningar och äventyrsanläggningar, där en del också gjordes redan innan flygplatsen började byggas.

Och det spurtas nu – sista året innan flygplatsen står klar.

– Det är en Klondyke-känsla här. Var man än tittar så byggs det, grävs och schaktas, säger Anders Bjernulf, vd vid bolaget Året runt i Sälenfjällen AB.

Kommer leda till ännu fler investeringar

Nu visar en färsk sammanställning från fjällföretagen i Sälen att byggboomen kommer att bli ännu större efter att flygplatsen står klar i slutet av 2019.

Det handlar om planerade nya investeringar på ytterligare nästan fem miljarder kronor i området de kommande tio åren.

– Det är konkreta planer och det är flygplatsen som blivit en motor för tillväxt, säger Anders Bjernulf.

Nya hotell och nya handelsområden

Det handlar om ännu fler, främst alpina, byggen, nya hotell, mängder av annat boende med massor av nya bäddar och nya handelsområden.

– Det är uppdämda investeringar som nu får den här sista knuffen över kanten i och med etableringen av flygplatsen, säger Bjernulf.

Totalt handlar det alltså om satsningar på runt åtta miljarder kronor inom en 20-årsperiod. Allt detta i en liten kommun med omkring 10 000 invånare.

”Nödvändigt att tala om miljötänk”

Kritiska röster har redan höjts för att den känsliga naturen och miljön inte mår bra av den fortsatta jättesatsningen på fjällturism i det ganska begränsade området.

– Det är helt nödvändigt att tala om miljötänk i det här, inte minst eftersom den moderna gästen förväntar sig det. Vi har bland annat ett stort samarbete med kommunen om sophanteringen här. Där ska vi bli bäst i klassen, säger Anders Bjernulf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet