Hur mycket vildsvin finns i Dalarna? Hör Micaela Johansson, handläggare på Länsstyrelsen Dalarna berätta. Foto: Niko Ago/SVT

Ökning av vildsvin – nya regler ska förenkla jakten

Uppdaterad
Publicerad

Det ska bli enklare att jaga vildsvin i Sverige med hjälp av nya regler som regeringen beslutat om. Bland annat tillåts det att använda sig av elektronisk bildförstärkare och värmekamera vid jakt.

Vildsvin visar sig sällan i dagsljus och därför sker jakten ofta på natten, något som nu är tänkt att underlättas med de nya reglerna.

Det var regeringen som under torsdagen beslutade att tillåta hjälpmedel som elektronisk bildförstärkare, bildomvandlare, värmekamera eller rörlig belysning i nära anslutning till jaktvapnet vid vildsvinsjakt,

Vildsvin i Dalarna

– Och du behöver intesöka tillstånd från Länsstyrelsen för det, säger Micaela Johansson, handläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Mörkersikten får dock bara användas vid jakt i öppen terräng eller vid åtelplatser.

Börjar gälla i mitten på maj

De nya reglerna börjar gälla de 15 maj i år. Och enligt Micaela Johansson så behövs de nya reglerna bland annat för att andelen skador av vildsvin har ökat kraftigt.

Jakt på vuxna vildsvin börjar den 16 april i år och pågår till och med 15 februari. Vildsvinsjakt med hjälp av hund får göras 1 augusti till och med 21 januari, enligt Länsstyrelsen Dalarna.

Hur mycket vildsvin finns i Dalarna? Hör Micaela Johansson, handläggare på Länsstyrelsen Dalarna berätta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Dalarna

Mer i ämnet