Licensjakten efter varg i Snösjön och Haraldssjön avlystes under fredagen Foto: TT

Nytt beslut om licensjakt i Haraldsjön – ytterligare två vargar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen tog länsstyrelsen i Dalarna ett tilläggsbeslut om fortsatt jakt i Haraldsjöreviret, då ytterligare vargar rör sig i området.

– Utfallet är att åtta vargar nu fällts i Snösjön och fyra i Haraldsjön, därför utökar vi med två stycken i Haraldsjöreviret, säger Caroline Dickson, chef för viltenheten på Länsstyrelsen Dalarna.

Under fredagen sköts den tolfte vargen i reviren Snösjön och Haraldsjön, jakten avlystes därför. ”Men för att syftet med vargjakten ska uppnås togs under måndagen ett tilläggsbeslut om licensjakt efter två vargar i Haraldsjöreviret”, skriver Länsstyrelsen Dalarna i ett pressmeddelande.

– Trots att vi uppfyllt kvoten av antalet vargar, så finns det fortfarande vargar kvar i Haraldsjöreviret, därför beslutade vi om att ytterligare två nu får jagas, berättar Caroline Dickson.

Vargar i Dalarna

Nytt tillägsbeslut

I reviret Haraldsjön mellan Kopparberg, Smedjebacken och Skinnskatteberg har bara fyra av de sex beslutade vargarna fällts. Länsstyrelserna i Västmanland, Dalarna och Örebro tog därför under måndagen ett tilläggsbeslut. Det nya beslutet innebär licensjakt efter två vargar i Haraldsjöreviret fram till den 20 januari.

Totalt återstår nu två vargar i Haraldsjön och tre vargar i Gullsjöreviret.

Årets vargjakt

Licensjakten 2022 sker i tre revir i Dalarna:

  • Gullsjön, ligger norr om Lumsheden utanför Falun och delas med Gävleborgs län
  • Haraldsjön och Snösjön som ligger i södra Dalarna och delas av Västmanlands och Örebros län.

I dessa tre revir får sammanlagt 20 vargar skjutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet