Boverket planerar att förlänga övergångsperioden till årsskiftet. ”Mycket välkommet”, säger Carl-Oskar Bohlin (M). Foto: SVT

Boverket förlänger undantaget för vedspisar

Publicerad

Den 1 juli införs nya regler vid installationer av braskaminer och vedspisar som eldas med pellets och ved. Nu vill Boverket att övergångsperioden ska förlängas.

I dagsläget är övergångsperioden för när de ändrade reglerna måste tillämpas den 1 juli i år. Men Boverket vill nu besluta om en förlängd övergångsperiod till den 1 januari 2019.

Tydligare vägledningar

Sedan reglerna infördes har frågan uppmärksammats på flera håll och Boverket har fått många frågor om reglerna. Under våren publicerades därför förtydligande vägledningar till hur reglerna ska tillämpas i praktiken.

”Mycket välkommet”

För att ge konsumenter och kommuner en möjlighet att ta del av den fördjupande vägledningen och tid till omställning planerar nu Boverket att förlänga övergångsperioden.

Som SVT Dalarna tidigare rapporterat har Alliansen tagit strid för de gamla vedspisarna och velat att reglerna ska ändras. Den Moderata riksdagsledamoten Carl-Oskar Bohlin är positiv till det nya förslaget.

– Jag tycker att det är ett väldigt bra förslag. Det som kommer ske är att regeringen ska skicka ett nytt regleringsbrev till Boverket vid årsskiftet och då utgår vi ifrån att man tar hänsyn till majoriteten i riksdagen. Förslaget är mycket välkommet, säger han.

Beslut tas i juni

Under övergångsperioden kan tidigare eller ändrade regler tillämpas och den förlängda övergångsperioden förändrar inget övrigt innehåll i de redan ändrade reglerna.

Beslutet planeras vara taget den 12 juni.

Fakta

Visa

Från den 1 juli 2018 ska ändrade regler tillämpas vid installationer av kaminer och pannor som eldas med pellets och ved.

De som redan har till exempel en vedspis i byggnaden berörs inte av ändringarna.

De ändrade reglerna gäller för utsläpp och verkningsgrad, det vill säga hur mycket energi du kan få ut från mängden pellets eller ved. Reglerna gäller för:

  • Fastbränsleeldade pannor

De ändrade reglerna gäller även för rumsvärmare:

  • Braskaminer
  • Pelletseldade kaminer
  • Insatser
  • Köksspisar (vedspisar)
  • Kökspannor

Källa: Boverket.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer