Foto: TT

”Oacceptabelt” att polisstationer stängs ner i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Att de två polisstationerna i Malung-Sälens kommun kommer att hålla stängt under nio veckor i sträck i sommar, är något som inte faller i god jord hos kommunalrådet Hans Unander (S). Nu har kommunen gjort en skrivelse till polismyndigheten och hoppas att någon polisstation håller öppet.

Att polisstationerna ska hålla stängt just mellan vecka 25 till och med 34 – alltså nio veckor i följd – är något som upprör Malung-Sälens kommun.

LÄS MER: Polisen kan inte anställa vikarier – får stänga stationer

Under sommaren arrangeras exempelvis stora arrangemang som Dansbandsveckan och Cykelvasan under sommaren, vilket lockar tiotusentals människor.

Cykelvasan lockar tusentals cyklister till Malung-Sälens kommun i slutet av sommaren – under samma period som polisstationen kommer att hålla stängd.

LÄS MER: Så håller din polisstation öppet i sommar

”Vi ser med stor oro på beslutet och menar att beslutet skickar helt fel signaler och snarare indikerar att det är fritt fram för personer med mindre ärliga avsikter under exempelvis de stora evenemang som äger rum i kommunen under sommartid”, står det i skrivelsen som nu skickas in till polismyndigheten.

I skrivelsen så understryker kommunen just vikten av polisnärvaro vid evenemangen.

”Vi menar att en polisiär närvaro i samband med evenemangen och öppna polisreceptioner är nödvändig för att kunna svara på allmänna frågor eller ta emot anmälningar ifall något inträffar, exempelvis misshandel, sexuella övergrepp eller parkeringsskador”.

Kommunalrådet: Ohållbart

Hans Unander (S) är kommunalråd i Malung-Sälens kommun. Foto: SVT/Patrik Qvicker

Att polisstationerna i länet stänger har att göra med den ansträngda personalstyrkan som polisen har. Exempelvis så stänger även polisstationen i  Avesta, vilket har retat gallfeber på Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S).

Och även i Malung-Sälens kommun så känner kommunen att det bästa vore om stationerna hölls öppna. Åtminstone den i Malung.

”Dagens situation är ohållbar och oacceptabel”, menar Hans Unander (S) i skrivelsen.

LÄS MER: Avestas kommunalråd om läget: ”Det undergräver förtroendet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.