Johan Szymanski går igenom strategin inför den så kallade ”ödesdagen”. Foto: SVT

Ödesdagen är här: ”Säkerheten kommer först”

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagsmorgonens stabgenomgång i Trängslet var det framför allt dagens väntade oväder som stod på agendan. Räddningsledare Johan Szymanski informerade om att det viktigaste är alla inblandades säkerhet – och att hålla begränsningslinjerna med, eller utan, helikoptrar.

Väderprognosen visar fortsatt att ett oväder kan dra in över brandområdet vid Trängslet under dagen. Åska och svåra byvindar befaras, något som räddningstjänsten förberett sig för i över ett dygn.

Efter en lugn natt  fortsatte förberedelserna under lördagsmorgonen och räddningsledare Johan Szymanski informerade om tre punkter som kommer att vara viktiga under dagen. Det rapporterar Anders Hansson, SVT:s reporter på plats vid brandområdet.

Skogsbranden i Trängslet

Säkerheten viktigast

Främst handlar det om att säkerheten för alla inblandade kommer först. Därefter är räddningstjänstens strategi för dagen att hålla begränsninglinjerna – ”med eller utan helikoptrar”. En helikopter blir nämligen till en möjlig måltavla för blixten om den färdas i luften vilket kan innebära att de blir markbundna vid ett åskoväder.

Har beredskap för nya bränder

Szymanskis tredje punkt inför vad han kallar för den stundande ”ödesdagen” innebär att hålla viss beredskap för nya bränder orsakade av blixtnedslag, samt för så kallade toppbränder där elden sprider sig från trädtopp till trädtopp. Något som kan orsakas av starka vindar.

– Vi har försökt ta ett beslut i stort där vi verkligen trycker på att vi måste ta den här branden i dag. Vi ser det som det stora slaget, säger räddningschefen Johan Szymanski till Sveriges Radio Ekot.

Han menar även att lördagen kan bli avgörande för den fortsatta brandutvecklingen.

Det var sannolikt genom blixtnedslag som Trängsletbranden startade den 12 juli.

Vinden ökar i styrka

Strax före lunch rapporterar SVT:s team på plats att vinden börjat tillta runt brandområdet. Teamet rapporterar även om mörka åskmoln som börjat byggas upp kring platsen. Vindriktningen uppges vara ost-sydost.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Trängslet

Mer i ämnet