Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor om restaurangkonkurserna: Hör advokaten Henric Schef om orsakerna och vad krisande krögare kan göra för att undvika konkurs. Foto: Anton Ånell/SVT.

Ökade kostnader och låg betalningsvilja hos kunder – här är orsakerna till restaurangkonkurser

Publicerad

Leasad egendom, kostnadsökningar, och låg betalningsvilja från kunder. Det är några av anledningarna till restaurangkonkurserna som har hamnat på advokaten Henric Schefs skrivbord.

Antalet restaurangkonkurser i Dalarna från januari till augusti har fördubblats i år, jämfört med samma period 2022.

På advokatbyrån som Henric Schef jobbar på i Avesta har ökningen märkts av.

– Jag har haft fyra-fem stycken restaurangkonkurser senaste halvåret bara, säger han.

Som konkursförvaltare får Schef en inblick i företagen som går omkull när det är dags att se över tillgångarna. Den allra vanligaste anledningen till att just restauranger går i konkurs är att driftkostnader har ökat, men intäkter inte har det.

– Kostnader för el, hyra, och råvaror har ökat. Samtidigt har krögare haft svårt att höja priserna utan att tappa kunder, säger Schef.

I klippet: Henric Schef svarar på tre frågor om de fördubblade restaurangkonkurserna i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.