Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör syskonen bakom restaurangkedjan Bores om krisen i branschen och konkursen i moderbolaget. Foto: SVT

Fritt fall för restaurangbranschen – nära 500 konkurser sedan årsskiftet

Uppdaterad
Publicerad

Krisen i restaurangbranschen fortsätter och hösten befaras bli den värsta någonsin. Hittills i år har nästan 500 restaurang- och hotellföretag gått i konkurs, en ökning med 39 procent jämfört med samma period förra året. Det visar nya siffror från affärs- och kreditinformationsföretaget UC.

Augusti blev ännu en mörk månad för restaurangbranschen. Ökningen i antalet konkurser blev i och för sig mindre tydlig än tidigare i somras, men ytterligare 44 bolag inom hotell och restaurang gick i konkurs. Nu befaras krisen ta ytterligare fart när många lägger om bostadslånen, ekonomin blir ännu tuffare och restaurangbesöken prioriteras bort.

– Det är en extremt tuff situation, säger Carl Henrik Forssbeck, grundare av restaurangkedjan Bores vars moderbolag har gått i konkurs.

– Det är en tuff bransch med väldigt små marginaler men den har varit underbar för mig i 19 år. Det är bara det senaste året som har varit lite körigt, säger bolagets andra grundare, lillebror Carl Gustaf Forssbeck.

I klippet ovan berättar bröderna om hur det är att gå från en kedja med 13 restauranger till att nu stå i köket utan lön.

Antal konkurser i alla branscher i augusti 2023, län för län

(Augusti 2022 inom parentes)

Stockholms län 196 (143)

Uppsala län 19 (12)

Södermanlands län 18 (16)

Östergötlands län 18 (12)

Jönköpings län 7 (10)

Kronobergs län 8 (4)

Kalmar län 10 (13)

Gotlands län 1 (0) .

Blekinge län 7 (3)

Skåne län 71 (47)

Hallands län 9 (8)

Västra Götalands län 57 (50)

Värmlands län 7 (10)

Örebro län 15 (5)

Västmanlands län 14 (14)

Dalarnas län 10 (7)

Gävleborgs län 9 (7)

Västernorrlands län 8 (12)

Jämtlands län 4 (2)

Västerbottens län 5 (2)

Norrbottens län 9 (4)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.