Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Cecilia Ekberg tog över konkursdrabbat café i Nyköping: ”Det är hela tiden en balansgång” Foto: Tomas Hallsten/SVT

Konkurser ökar i Sverige – högsta nivån på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Antalet konkurser i Sverige har de senaste månaderna ökat kraftigt och ligger i år på den högsta nivån på tio år. Hotell- och restaurangbranschen är bland de värst drabbade.

Cecilia Ekberg driver i Nyköping bland annat flera caféer och bageri och restaurang. Hon märker att ekonomin har blivit betydligt tuffare.

– Vi kan inte höja priserna i samma takt som våra inköpspriser, säger Cecilia Ekberg.

För drygt 20 år sedan köpte Cecilia Ekberg Hellmanska gården mitt i Nyköping av sin pappa. Gården har anor från 1700-talet och är hjärtat i hennes verksamhet med ett 20-tal anställda.

I år har hon sett hur elräkningarna ökat med 40 procent. Dessutom har priset på smör, grönsaker och mjöl och andra produkter hon köper in ökat kraftigt. Förra året tog hon över ytterligare ett café på Slottsgatan i Nyköping, ett café som gått i konkurs efter pandemin.

– Jag är glad att jag inte har stora lån. Men man beundrar de som tar risk också. Så det är synd om de som tagit risk och satsat och nu förlorar kanske allt på grund av för höga räntor, säger Cecilia Ekberg.

”Ser farhågor”

Förra året fick Nyköping pris som Årets nyföretagarkommun. I våras hade arbetslösheten sjunkit två år i rad.

Samtidigt har i år ett 30-tal bolag med totalt ett hundratal anställda gått i konkurs i Nyköping. Det är dock låga nivåer jämfört med många andra kommuner.

– Just nu har vi ett ganska bra ekonomiskt läge, trots läget i omvärlden. Men klart att vi ser farhågor som vi måste ta hänsyn till de kommande åren. Både när det gäller inflationen och vikande arbetsmarknad. Vartenda jobb som försvinner slår rakt in i den kommunala ekonomin när antalet arbetade timmar i ekonomin minskar, säger Nyköpings kommunalråd Urban Granström (S).

10 000 anställda har påverkats

I juli månad ökade konkurserna i Sverige med cirka 50 procent jämfört med samma månad förra året. För årets första sex månader har totalt närmare 4 000 aktiebolag gått i konkurs. Nästan 10 000 anställda har påverkats.

Bland de värst drabbade sektorerna finns bygg, transporter, restauranger och hotell. Arbetslösheten har börjat stiga. I juni låg den enligt SCB på 7,5 procent, säsongsjusterat och utjämnat. Det är lägre än vad den var under pandemin men något högre än vad arbetslösheten var åren före.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.