Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är uppenbart att L försöker begrava frågan om SD:s trollfabrik i en utredning”. Hör Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kommentera Liberalernas utspel om att förbjuda anonyma konton för partier. Foto: SVT/Tomas Hallstan

S: ”L sätter Tidösamarbetet före Sveriges bästa”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin är inte imponerad av Liberalernas förslag om att förbjuda anonyma partikonton. Han anser att L begraver frågan i en utredning.

– Jag tycker det blir så tydligt när Liberalerna agerar på det här sättet, att man sätter Tidösamarbetet före det svenska folkets säkerhet och Sveriges demokrati, säger Tobias Baudin.

Han håller dock med L om att partier inte borde få bedriva anonyma konton, men tycker att Tidöpartiernas utspel har fel fokus.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

– Nu verkar det som att Tidöpartierna bråkar med varandra och ber om ursäkt till varandra. Jag tror inte att någon begriper vad de håller på med just nu.

SD: ”Vi stänger inte dörren”

Liberalernas förslag ska läggas fram i den parlamentariska kommitté som tillsattes förra sommaren som tittar på politiska partiers finansiering och transparens.

– Jag hoppas att många partier, alla partier helst, kommer att kunna ställa sig bakom detta, sade Pehrson på en pressträff.

SD:s presstjänst kommenterar L-förslaget i ett mejl till SVT:

”Vi stänger inte dörren för en saklig diskussion om detta, tvärt om. Sedan återstår att se om det mynnar ut i något som är genomförbart i praktiken”.

C och MP: Bra att Liberalerna hakar på

Centerpartiet och Miljöpartiet är positivt inställda till L-förslaget och båda säger att de lagt fram ett liknande förslag.

– Menar Liberalerna allvar med sina ord om att detta är oacceptabelt, så har jag svårt att förstå hur de varje dag väljer att fortsätta ge Sverigedemokraterna nycklarna till regeringskansliet, skriver Amanda Lind (MP) i ett mejlsvar till SVT.

Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler skriver i ett mejl till SVT att de ”ska titta på L:s förslag”, men att regeringen behöver se till att hålla sitt löfte om att EU-valrörelsen ska skyddas från desinformation.

M positiva

Fredrik Ahlstedt, moderat riksdagsledamot som sitter i kommittén som utreder partiernas finansiering, tycker att förslaget är intressant.

– Det är viktigt att det är transparent gentemot medborgarna och väljarna, och att man vet vem de politiska budskapen kommer ifrån.

SVT Nyheter söker KD för en kommentar på L:s förslag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet