Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Anna Spers om vad som har orsakat svårigheterna i att driva café, och om att landa på fötterna efter en konkurs. Foto: Anton Ånell/SVT.

Två konkurser på tre år – då tvingades Anna i Borlänge ta farväl av cafédrömmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett café i Kupolen, ett i Borlänge centrum – båda gick under på tre år. Den tidigare krögaren Anna Spers är inte ensam om att ha haft det tufft i Dalarnas restaurangbransch. Konkurserna i år har fördubblats jämfört med i fjol.

Enligt siffror som kreditföretaget UC har tagit fram har 18 bolag och enskilda näringsidkare i Dalarnas restaurangbransch inlett konkurs från januari till augusti 2023. Samma period 2022 var det nio företag som inledde konkurs.

I hela Sverige har nästan 500 restaurang- och hotellföretag gått i konkurs – en ökning med 39 procent jämfört med samma period förra året.

Anna tog farväl av cafédrömmen

En av krögarna som har drabbats är Anna Spers från Borlänge. Anna öppnade sitt första café i Kupolen 2020. Efter att caféet gick i konkurs 2021 försökte hon igen med det nya konceptet Gröna Anna i centrala Borlänge. Tanken var att starta ”ett folkligt ställe där alla kan ses”. Men även där nådde hon vägs ände i början av 2023.

Tre månadslöner – på tre år

Numera jobbar Anna Spers med vårdbemanning på ett företag som har sina lokaler på andra sidan torget. Varje arbetsdag ser hon sitt gamla café ut ur fönstret, men hon menar att hon inte alltid saknar stressen som kom med att vara egenföretagare.

– På mina tre år som företagare så tror jag att jag har tagit ut tre eller fyra månadslöner. Inte så mycket att hänga i julgranen, säger hon.

konkurser i dalarnas restaurangbransch – senaste tio åren

2013: 8 konkurser

2014: 14 konkurser

2015: 15 konkurser

2016: 8 konkurser

2017: 7 konkurser

2018: 15 konkurser

2019: 21 konkurser

2020: 17 konkurser

2021: 23 konkurser

2022: 18 konkurser

2023: 18 konkurser (från januari till augusti. De andra åren visar helårsstatistik).

Data från Tingsrätt sammanställd av UC. Inledda konkurser bland Aktiebolag, enskilda näringsidkare och handels-och-kommanditbolag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.