Foto: Anders Hansson, Svt

Ölburkar, krossat glas och spyor när Rättvik städas upp

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 5 varje morgon sätter ett tiotal vardagshjältar igång sitt arbete med att städa upp på Rättviks gator och torg, trots att Classic Car Week egentligen är inställt. Men många har besökare har lockats till Rättvik ändå och det sätter sina spår.

Spåren efter alla som vallfärdat till Rättvik är tydliga. Efter en natts festade har besökarna vräkt ut flera kubikmeter av skräp omkring sig och det är en liten tapper skara som återställer samhällets centrum till användbart skick igen. Helst vill de vara klara innan rättviksborna och turisterna vaknar upp igen.

– Vi är ett tiotal som kör igång ett intensivt arbete redan kl 5 på morgonen och vi brukar vara klara framåt 8. Då brukar det vara snyggt och fint igen, säger Dennis Höglund som är en av dem som jobbat i många år med att sopa upp skräp efter de festande, nattliga gästerna.

De extra tidiga städturerna började redan i lördags morse och kommer att fortsätta hela den kommande veckan, dvs under den period som Classic Car week skulle ha genomförts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet