Om 80 år kan extremsommar upplevas som kall

Uppdaterad
Publicerad

Beroende på hur mycket koldioxid vi släpper ut har SMHI räknat fram två olika scenarior för hur klimatet i Dalarna kommer att förändras. I det sämsta scenariot, där vi beräknas hamna om vi bara kör på ungefär som nu, kommer den här sommarens hetta att upplevas som en kall sommar i slutet av det här århundradet.

För att vi ska få bättre koll på hur klimatförändringarna påverkar oss så har SMHI på uppdrag av regeringen gjort analyser ner på länsnivå. I det värsta scenariot kommer det i en del områden i Dalarna bli i genomsnitt fyra grader varmare – hela året.

– Temperaturförändringen gör att nederbördsmängderna ökar med 30 procent. Snön kommer att minska. Torka och värmeböljor blir vanligare och det medför ökad risk för skogsbränder, säger Elin Sjökvist, meteorolog på SMHI i Norrköping.

Att medeltemperaturen förändras så här har skett förr i planetens historia. Det alarmerande är hur snabbt det kan ske den här gången.

– Sedan den förra istiden har temperaturen ökat med ungefär fem grader så det blir i storleksordning en lika stor klimatförändring men nu sker den på bara 100 år.

Se skillnaden i klippet här ovanför: Så beräknar SMHI att temperaturen i Dalarna kommer att förändras i de båda scenarierna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet