Foto: Fredrik Sandberg, TT/Niklas Hermansson,SVT

Dalarna når inte miljömålen till 2020

Uppdaterad
Publicerad

Om utvecklingen fortsätter i samma takt som idag kommer Dalarna bara att nå ett av de 12 miljömål som sats upp fram till 2020.

Bland annat hotas den biologiska mångfalden i Dalarna, skogsbrukets påverkan på försurning av sjöar har ökat och trots åtgärder så sprids fortfarande miljögifter i länets ytvatten.

– Situationen i Dalarna är ungefär som i övriga Sverige. Det är allvarligt såklart att vi har stora miljöproblem som vi behöver arbeta med. De två viktigaste frågorna att adressera är klimatförändringen och förlust av biologisk mångfald. Det måste vi arbeta med regionalt och lokalt, säger Anders Carlborg, miljömålssamordnare Länsstyrelsen Dalarna.

Dalarna – Klimatet i fokus

11 av 12 kommer inte nås

Länsstyrelsen gör årligen en uppföljning av de 12 nationella miljökvalitetsmål som berör Dalarnas län. Av de 12 målen varav alltså 11 inte kommer att nås, har tre haft en positiv utveckling, fem stått stilla och fyra har haft en negativ utveckling.

Utvecklingen av den biologiska mångfalden i länet är ett av de mål som utvecklas negativt. Ängsmarker växer igen och skyddsvärd skog avverkas. Också spridningen av miljögifter till vattnet hör till det som försämrats. Men allt är inte nattsvart.

– Vi är ett län som verkligen skulle kunna dra nytta av att arbeta mer med hållbar utveckling och skapa en cirkulär ekonomi där vi tar vara på de gröna värdena vi har i länet i form av skog och jord och så. Jag tror snarare man ska se möjligheterna i det här, inte vad som är de största problemen, säger Carlborg.

Målen svåra att nå

Han berättar också att målen är svåra att nå upp till.

– Miljömålen är ganska hårt satta. De är formulerade nästan som visioner. Det är svårt att nå upp till dem. Det finns preciseringar och etappmål som man arbetar mot. Generellt kan man säga att de är svåra att nå, för de är mer som visioner, säger Carlborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet