Öppnar sina hem för flyktingarna i Lima

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen kom Migrationsverkets besked om vart alla flyktingar i Lima ska ta vägen nu när asylboendet där snabbt ska stängas.
Men nu väljer istället privatpersoner i området att öppna sina hem för flyktingboende, så att de ska slippa flytta från trakten.
– Integration är viktigt för mig, säger handlaren Joel Zackrisson från Venjan som själv ska ta emot fyra flyktingar.

Det blev en dramatisk start på dagen vid asylboendet i Lima på tisdagen.

En av de gravida flyktingarna tvingades ta ambulans till BB i Falun och samtidigt som ett nytt liv var på väg så var det – kan man nästan säga – dags för dödsstöten för några andra en stund senare.

Kortsiktig lösning

Migrationsverkets personal kom vid lunchtid för att berätta vart alla asylsökande ska ta vägen nu när boendet i Lima med kort varsel ska stängas.

Frivilligarbetarna är fortsatt kritiska.

– Det är för kortsiktigt. Det kommer besked för snabbt inpå, flyktingarna hinner ju aldrig landa och få till en bra lösning, säger Joel Zackrisson som nu är en av dem som själv tänker ta emot flyktingar så de slipper flytta från trakten.

Skapat praktikplatser

Han har tidigare upplåtit praktikplats för flyktingar i sitt jobb som handlare i Sälenområdet och i Venjan.

Efter dagens besked är det nu ett helt annat slags boende i Gesunda utanför Mora eller i Noppikoski som gäller för flyktingarna i Lima. De har hittills bott i stugor med självhushåll i den välbekanta fritidsbyn i Limedsforsen.

Flera kunde inte säga varken ja eller nej till erbjudandet om nya platser – nästan alla vill ju vara kvar i Lima.

Öppnar sitt hem

Det är stor oro bland de asylsökande – en av dem klarade inte pressen utan har tvingats till akut psykvård.

Och Joel Zackrisson som alltså bestämt sig för att själv ta emot fyra flyktingar från Eritrea hoppas att fler följer efter. Han låter flyktingarna bo i den tidigare postlokalen intill butiken i Venjan som ligger några mil från Limedsforsen.

– Integration är viktigt för mig. Jag kan ju hjälpa till med det här under det närmaste året så att de i alla fall kommer till ett ställe där de kan få praktik och där de åtminstone känner några personer, säger Joel Zackrisson i Venjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

dalarna - asylflytt

Mer i ämnet