Oppostionsrådet som siktar mot SM

Uppdaterad
Publicerad

– Det här tempot hade jag inte väntat mig, det kan ta ett år eller mer innan en motion eller ett medborgarförslag behandlas.

Det säger 21-årige Gustav Ericsson (M) när han sammanfattar sina första två år som oppositionsråd i Hedemora kommun.

När vi träffar honom har han en ny look. Det är första dagen med ny frisyr, en Anders Borg-tofs, som föranleder en kommentar från en man som vi möter i Rådhuset.

Gustav tycks van och han berättar att han, på grund av sin ungdom, inte alltid tas på allvar. Det är en del som har svårt att förhålla sig till ett ungt oppositionsråd, men efter två år har han vant sig och han trivs som politiker.

Dalarna – halva mandatperioden

Startade Muf-avdelning

Redan som 14-åring startade Gustav Ericsson, tillsammans med en kompis, en lokalavdelning för Moderata Ungdomsförbundet i Hedemora. Och på den vägen är det kan man säga.

Gustav konstaterar krasst att många av hans jämnåriga kompisar åker jorden runt, en del jobbar ett tag i Norge och dom hinner gå på konserter.

– Det är sånt man inte hinner med som oppositionsråd, säger han.

Satsar på längdskidor

Innan den politiska karriären startade tävlade Gustav i längdskidåkning, för Domnarvets GOIF i Borlänge.

– En gång var jag tvåa efter Oskar Svensson, säger han och berättar att han ångrar att han på grund av tidsbrist slutade åka skidor när han var 15.

Men det tänker han ta igen nu och han har börjat hårdträna.

– Målet är att tävla i skid-SM om tre år.

Det närmaste målet den här dagen är kommunfullmäktiges möte i Hedemora.

– Det är inte lätt att vara politiker i opposition, det är svårt att få igenom sina förslag, säger han.

Hot och fula ord

I fullmäktigesalaen i S:t Paulusgården vid kyrkan i Hedemora berättar han också om nackdelarna med det politiska livet.

– Det blir en hel del hot, påhopp och kränkningar. Det är många fula ord och jag har blivit kallad landsförrädare. Det är bara att försöka skaka av sig. Det var svårt i början men med åren så lär man sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – halva mandatperioden

Mer i ämnet