Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi tänder ljus för att hedra de kvinnor som far illa ut världen över – även här i Sverige”, säger Annakari Berglund, ordförande för internationella kvinnoföreningen i Borlänge. Foto: Anders Hansson/SVT

Orange sken i Dalarna uppmärksammar våld mot kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor, Orange Day, uppmärksammas världen över och så även i Dalarna.

I Borlänge samlades det bland annat till en ljusmanifestation.

Målet att avskaffa våld mot kvinnor har manifesterats på olika vis under fredagen. I Falun lät stadsbiblioteket lysa upp sin entré i orange kulört, samtidigt som kvinnojouren i Hedemora också genomförde ljuständning och ställde ut skor för att visa på antalet mördade kvinnor i Sverige i år.

Föreningen IKF: ”Sverige inte bättre än något annat land”

På Sveatorget i Borlänge samlades den internationella kvinnoföreningen, kvinnojouren, kurdiska kulturföreningen, Dialogen och U.B.A.K.A, Urban Bulldogs Against Kids Abuse, för att uppmärksamma dagen.

– Våldet finns över hela världen – och vi i Sverige ska inte tro att vi är bättre än något annat land, säger Annakari Berglund, ordförande i internationella kvinnoföreningen i Borlänge.

Se mer från manifestationen i Borlänge i klippet!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.