Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sarah Albenius Öhrn, berättar om olika anledningar till varför socialtjänsten i Borlänge ansåg att de digitala blåskontrollerna inte levde upp till rättssäkerheten och Marie Jangmyr Sundin förklarar hur de tänker i Orsa.  Foto: Lotta Olin/SVT

Orsa använder alkoblåsteknik som Borlänge anser rättsosäker

Publicerad

Socialtjänsten i Orsa använder samma typ av nykterhetsstödjande teknik som Borlänge har övergett – på grund av att det inte kändes rättssäker.

Den man som körde ihjäl en 14-årig flicka i Orsa i november var dömd till skyddstillsyn och fick enligt domen inte dricka alkohol. Som stöd för att hålla sig nykter skulle han genomföra digitala blåskontroller hemma, med hjälp av en teknik som socialtjänsten i Borlänge övergett.  

– Det var mycket tekniskt krångel tyckte vi, och det äventyrade rättssäkerheten för de personer som vi ska hjälpa, säger Sarah Albenius Öhrn, biträdande enhetschef missbruksenheten Borlänge kommun. 

Alkomätare kopplad till mobiltelefon

Mannen som körde ihjäl den 14-årig flicka Orsa hade ett långt straffregister. Så sent som i september förra året dömdes han till skyddstillsyn och alkoholavvänjande behandling. Tingsrätten ansåg att det brott han dömdes för hade ett straffvärde på en dryg månads fängelse. Men eftersom han gick med på behandling slapp han det. Som stöd för att hålla sig nykter skulle han tre gånger dom dagen göra blåstest hemma, i en alkomätare kopplad till en mobiltelefon. 

Rättsosäkert

Socialtjänsten i Borlänge som har testat den här tekniken har slutat eftersom de inte ansåg att det gick att upprätthålla rättssäkerheten. Personer som dömts till skyddstillsyn med föreskrift om vård ska enligt Sarah Albenius Öhrn rapporteras till frivården direkt när de inte följer föreskrifterna. 

– Vi rapporterar första gången de gör avsteg, säger hon. 

I Orsa används blåstekniken

Socialtjänsten i Orsa kan av sekretesskäl inte uttala sig specifikt om den man som orsakade den 14-åriga flickans död, men säger att de generellt inte ser något problem med rättssäkerheten kring den här typen av teknik eftersom de endast använder den i öppenvården – som är helt frivillig. 

-Det är inget tvång i den här insatsen. Det sker i öppenvården och öppenvården är alltid frivillig, säger Marie Jangmyr Sundin, enhetschef för individ- och familjeomsorg Orsa. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet