Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Lars Sjödin (till höger) förklara varför han ändå ville lägga sin röst, och så berättar kommunikationschefen vad som händer härnäst. Foto: Hannes Forssell/SVT

Orsabor fortsätter folkomrösta i vindkraftsfrågan – trots att planerna lades ned

Uppdaterad
Publicerad

Imorgon tisdag förväntas politikerna i Orsa kommunfullmäktige ta beslut om att avbryta folkomröstningen om vindkraft i Orsa. Men ändå fortsätter röstsedlarna att lämnas in i vallokalerna.

Redan samma dag som Dalavind drog tillbaka ansökan om att få bygga vindkraftsparker i Noppikoski och Jordikamäkk diskuterade de politiska gruppledarna i Orsa och kom fram till att de var överens om att folkomröstningen skulle avbrytas.

Men inget formellt beslut kan fattas förrän på det extrainsatta kommunfullmäktige på tisdagskvällen, och tills dess ligger röstsedlarna kvar.

I videoklippet högst upp får du följa med till en vallokal i Orsa och träffa kommunikationschefen Emma Jidemyr samt en väljare som gärna ville hinna lägga sin röst, trots att omröstningen inte lär slutföras.

Frågeställningen i folkomröstningen:

Ska Orsa kommun tillåta vindkraftsprojekten Noppikoski och Jordikamäck?

Svarsalternativ: Ja/Nej/Avstår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraft i Dalarna

Mer i ämnet